26 Şubat 2015 Perşembe

Arsenik Nedir ?

Uzmanlar uyarıyor : Arsenikde kanser tehlikesine dikkat çeken uzmanlar , Dikkatli olunması konusunda uyarıyor 

1. İçme sularında müsaade edilen arsenik miktarı nedir?
Dünya Sağlık Örgütü, yapılan araştırmalara dayanarak, içme sularındaki arsenik miktarını 1993’te litrede 50 mikrogramdan 10 mikrograma indirmiş ve üzerinde olan suları zararlı olarak belirlemiştir.

2. Arsenik nedir?
Arsenik doğal bir element olup, sularda, kayalarda, bitkilerde, hayvanlarda yaşayan tüm canlı materyallerde eser miktarda bulunur.

3. İçme sularına arsenik nasıl bulaşır?
İçme sularındaki bilinen en zararlı madde olup mineral ve madenlerden karışmaktadır. Bazı bölgelerde volkanik hareketler, orman yangınları, kayaların aşınması sonucu yeraltı sularındaki arsenik miktarı artmaktadır. Endüstriyel ve tarımsal kirlilik sonucu besin koruyucu ya da tarım ilacı olarak kullanılan arsenik de içme suyuna karışabilmektedir.

4. Arsenik belirtileri nelerdir?
Akut arsenik zehirlenmesinde tat almada bozulma, kusma, ishal gibi mide-bağırsak belirtileri yanı sıra kalp ve sinir sistemi belirtileri de ortaya çıkmakta ve ölüme neden olabilmektedir. Kronik arsenik zehirlenmesi ise genellikle içme sularında bulunan arseniğe yıllar boyu maruz kalma sonucu oluşur. İlk belirtiler deride gözlenir.

5. Kullanım suyundaki arsenik sağlığa zarar verir mi?
Arseniğin deriden emiliminin çok düşük olması nedeniyle el yıkama, banyo yapma, çamaşır yıkamada insan sağlığına zarar vermez. Yemek pişirmede ve tabaklarının yıkanmasında kullanılmamalıdır.

6. Arseniğe bağlı kanser gelişimi mümkün mü?
Arseniğin yol açtığı cilt hastalıkları pek çok kanser türüne neden olur. Cilt, akciğer, mesane, yemek borusu, tiroit kanseri gibi hastalıklar ve arsenik arasında pek çok araştırmacı tarafından ilişki kurulmuştur. Arseniğe bağlı olarak gelişen kanserleri diğer etkenlere bağlı kanserlerden ayırt etmek zordur.



7. İçme suyundaki arsenik miktarı ve kanser olasılığı arasında bir ilişki var mı?
İçilen suda litrede 50 mikrogram ve üstündeki yoğunluklarda arseniğe bağlı akciğer ve mesane kanseri oluşma riskinde artış olduğu bazı çalışmalarda saptanmıştır.

8. İnsanlarda arsenikten etkilenme nasıl belirlenir?
İnsanlarda arsenik etkilenmesinin belirlenmesinde idrar arsenik düzeyi ölçümü kullanılır. Ayrıca saç ve tırnakta da ölçüm yapılabilmektedir. Bununla birlikte bu ölçümler yüksek düzeydeki etkileşimi saptayabildiğinden düşük miktarlarda uzun süre etkisinde kalmayı gösteremeyebilir. Bu nedenle tanıda yalnızca belirti ve bulgulardan yararlanılır.

Etiketler: Arsenik nedir , Arseniğin zararları nelerdir , Arsenik belirtileri nelerdir, Arsenik zehirlenmesi nasıl olur

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder