13 Mart 2015 Cuma

Ahmet Muhip Dıranas Kimdir ?

Ankara Erkek Lisesi, Ankara Hukuk Fakültesi ile İstanbul Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü mezunudur. Bu arada Güzel Sanatlar Akademisi'nde kütüphane müdürü olarak çalışıyordu.
Halkevleri kültür ve sanat yönetmeliği, Çocuk Esirgeme Kurumu neşriyat müdürşüğü, Devlet Tiyatrosu Edebi Heyet üyeliği, Çocuk Esirgeme Kurumu başkanlığı, Anadolu Ajansı Yönetim Kurulu Üyeliği yaptı. İlk şiiri Muhip Atalay imzasıyla Milli Mecmua'da çıktı: Bir Kadına ( 1926 ). 1974'de şiirleri kitap haline getirdi.
Fransız edebiyatının ünlü sembolistleri Baudelarie ve Verlaine'den yola çıkarak, geleneksel Türk motiflerinde yararlanmış ve duyguları derin bir anlatım özelliği içinde işlenmiştir. Şiirde biçime çok önem verir. Tiyatro oyunlarında konu edindiği hayatın zıtlıklarını şiirsel bir dille anlatır.
Başlıca Eserleri : Gölgeler ( oyun ), Çıkmaz ( oyun ), Şiirler, Kırık Saz ( Tevfik Fikret'in şiirlerinin bugünkü dille çevirisi ) vd' dir.

Etiketler:  Ahmet Muhip Dıranas, Ahmet Muhip Dıranas Kimdir, Ahmet Muhip Dıranas Hayatı, Ahmet Muhip Dıranas Başlıca Eserleri, Ahmet Muhip Dıranas Hakkında Ansiklopedi Bilgi, Ahmet Muhip Dıranas Doğum ve Ölüm Tarihleri,

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder