11 Mart 2015 Çarşamba

Hardal Nedir ? Faydaları Nelerdir ?

Anadolu'da kadınların Hardal'ı yufka ekmekle tüketmesi yaygındır. Mutfağımızın vazgeçilmezi olan Hardal'ın iki çeşidi bulunmaktadır


Hardal, yakıcı tohuma sahip bir bitkidir ve sofralarımızda tatlandırıcı olarak kullandığımız hardalın acımsı tadı da bu yakıcı tohumdan gelir.

Dünya mutfaklarında yüzyıllar boyu yer bulmuş olan hardalın ilk 4. yüzyılda tadıldığına dair eski kayıtlar bulunmaktadır. hardal, her ülke mutfağına göre farklı kullanım biçimleri ile karşımıza çıkar… Peki, hardan nasıl kullanılır? Nerede yetişir ve hardal nedir?

Hardal bitkisinin ana vatanı Akdeniz havzasıdır. Keskin kokulu ve acı tatta tohumlu bir bitki olan hardal, ilk çağlardan bu yana pek çok farklı biçimde kullanılır. Yunan mutfağında ve Romalılar döneminde hardal tıpkı karabiber gibi öğütülerek kullanılmaktaydı. Hazırlanan yemeklerin içine öğütülmüş toz halde katılan hardal, et ve sebze yemeklerini tatlandırmakta kullanılırdı. Sadece tohumu değil yaprakları da sebze yemeklerinin yapımında kullanılan hardal; içerdiği protein glikozit gibi yararlı bileşenleriyle de sofralardan eksik edilmezdi. Hardalın 100 gramında 8.2 gram yağ vardır ve kolesterol değeri sıfırdır.

Hardal oldukça hassas yapılı bir üründür. Bu nedenle hardalı belirli sıcaklıklarda ve belirli bir sürede muhafaza etmeniz gerekir. Hardalın ömrü saklama koşullarına göre değişiklik gösterir. İdeal olan hardalın 20 derece sıcaklıkta saklanması ve ortalama altı ay sürecinde de tüketilmesidir.  Hardal çok çabuk kuruduğu için kavanozlarının serin ve loş bir ortamda saklanması önemlidir. Hardalın üzerine sirke veya sıvı yağ doldurarak ya da yuvarlak kesilmiş limon parçası koyarak hardalı daha iyi şekilde saklayabilirsiniz.

Etiketler: Hardal nedir , Hardal rengi , Hardal tohumu , Hardalın faydaları 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder