10 Mart 2015 Salı

Mısır Nedir ? Faydaları Nelerdir ?

Yaz mevsiminde severek tükettiğimiz Mısır çok nemli bölgelerde yetiştirilmektedir. Sağlık bakımından mısır'ın birçok faydaları mevcutdur.

Mısır, genellikle çok nemli iklim bölgelerinde yetiştirilebilen, tek yıllık özellikle yağı doymamış yağ grubunda olan bir tarım bitkisidir. Diğer isimleri Zea mays, Corn, Mais olarak bilinir. Meksika ve Orta Amerika kökenlidir. İçeriğindeki nişasta oranı ile yüksek bir enerji kaynağı olan mısır bol miktara E vitamini içermesinin yanında A, B ve K ,B1, B3, B5, C vitaminleri, patotonik asit vitamini, folat, niasin vitaminini, ile kalsiyum, potasyum, magnezyum, fosfor, çinko, demir ve bakır mineralleri açısından da zengin bir besindir. İlaç olarak kullanılan mısır püskülünün içerdiği maddeler ise şunlardır: Glikoz ve maltoz gibi şekerler, steroller, reçine, potasyum tuzları ve uçucu yağ.

Mısır'ın içeriği ve faydaları


Mısır tanesinin 100 gramı; 86 kcal enerji verir, 19 g karbonhidrat, 2 g yağ, 3 g protein ve 76 g su içerir.
• Mısır antioksidan aktiviteye sahiptir. Bu özeliği ile kansere ve kalp hastalıklarına karşı koruyucudur.
• Tiamin (B1 vitamini), folat, diyet posası, C vitamini, fosfor, manganez ve pantotenik asit (B5) içerir.
• Özellikle içeriğindeki zengin folat ve posa nedeniyle kalp hastalıklarına karşı koruma sağlar. Folat ayrıca doğumsal defektlere karşı koruma açısından da son derece önemlidir.
• Akciğer kanseri gelişim riskini önemli düzeyde azaltan turuncumsu kırmızı karotenoid olan beta-kriptoksantinden yönünden zengindir.
• Tiamin için çok iyi bir kaynak olan mısır bu sayede hafızanın güçlenmesine yardımcıdır.
• Ayrıca yapısındaki pantotonik asit ile strese karşı vücudun savunmasını sağlar.
Etiketler: Mısır nedir , Mısır nasıl patlatılır , Mısır nerelerde yetiştirilir

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder