12 Mart 2015 Perşembe

Celal Sahir Erozan Kimdir ?

Ferik İsmail Hakkı Paşa ile şair ve oyun yazarı Fehime Nüzhet Hanım'ın oğlu. Numüne - i Terakki Mektebi, Davutpaşa Rüşdiyesi, Vefa İdadi'si okudu. İki yıl kadar Hukuk Fakültesi'ne devam ettikten sonra tahsilini tamamlayamadan Hariciye Nezareti'nde memurluğa başladı 1903. Daha sonra Mercan ve Kabataş idadilerinde edebiyat öğretmenliği yaptı 1908. I. Dünya Savaşı sonlarında ticaretle uğraştı 1917 - 18. Cumhuriyetin ilanından sonra üçüncü dönem Zonguldak milletvekili seçildi.
Ortaokul sıralarında şiir yazmaya başlayan Erozan, şiirlerindeki duygu ve düşünce inceliği ile dikkati çekmiş, II Abdülhamid'den liyakat nişanı almıştır. İlk şiirlerinde itibaren Ahmed Celal, Velhan, Şarık, Hakkı Naşır gibi takma adlar kullandı.
İrtika, Malumat, Musavver Fen ve Edeb, Pul, Lisan dergilerinde şiirleri Sabah gazetesinde birkaç hikayesi yayımladıktan sonra Edebiyat - ı cedide grubuna katıldı. 1899 yılından itibaren kendi adını kullanarak Servet - i Fünun'da yazdı, ancak Tevfik Fikret, Cenab Şahabeddin gibi şairlerin yanında ikinci derece kaldı. 1908 Meşrutiyetinden sonra Demet adlı bir kadın dergisi yayımlayarak '' feminizm '' cereyanı yolunda yazılar yazdı. Birinci Kitap, İkinci Kitap, Üçüncü Kitap adlı bir aylık dergi çıkardı. Daha sonra Fecr - i Ati grubuna katılarak bu topluluğun başkanı seçildi. Genç Kalemler ve '' yeni lisan '' hareketini destekleyen yazılarını Hak gazetesinde yayımladı. 1908'den sonra güçlenen '' Türkçülük '' cereyanına katılarak '' Türk Derneği, Türk Yurdu, Türk Ocağı '' gibi kuruluşlarda yer aldı. Türk yurdu tarafından çıkarılan haftalık Halka Doğru dergisini yönetti. Bilgi Derneği'ni kurarak derneğin yayın organı Bilgi mecmuasında görüşleri savundu. Cumhuriyetten sonra kurulan '' Harf İnkilabı Kurulu '' ve '' Türk Dil Tedkik Cemiyeti '' nde görev aldı.
Celal Sahir devrinin bütün edebi ve siyasi mahfilleri içinde bulunmuş olmasına rağmen şair olarak birinci derecede anılan isimler arasına girememiştir. Konuları itibarı ile daha ziyade '' kadın ve aşk şairi '' olarak tanındı. Anlatımındaki incelik ve zaman zaman başvurduğu hiciv unsurları şiirinin önde gelen özelliğidir. Şiir Kitapları : Beyaz Gölgeler 1909, Buhran 1909, Siyah Kitap 1912, İstanbul İçin Mebus Namzetlerim ( Hakkı Naşır takma adı ile hicviyeler 1919 ).

Etiketler: Celal Sahir Erozan, Celal Sahir Erozan Kimdir, Celal Sahir Erozan Hayatı, Celal Sahir Erozan Başlıca Eserleri, Celal Sahir Erozan Hakkında Ansiklopedi Bilgi, Celal Sahir Erozan Doğum ve Ölüm Tarihleri,

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder