13 Mart 2015 Cuma

Atilla İlhan Kimdir ?

Avukatlık yapmış ve çeşitli devlet görevlerinde bulunmuş. İçinde büyüdüğü ailesinin ve yakın çevresininde etkisiyle küçük yaşlarda şiir ve roman yazmaya başladı. Lise birinci sınıf okurken Türk Ceza Kanunu'nun 141. maddesine aykırı davrandığı gerekçesi ile tutklandı ve Türkiye 'de ki okullarda okuması yasaklandı.(1941) Danıştay kararı ile yeniden okuma hakkını kazandıktan sonra İstanbul Işık Lisesi'ni bitirdi.(1946) Bir süre İstanbul Hukuk Fakütesin'ne devam etti .İlk şiir kitabı Duvar'ı yayınladı.(1948) Bir yıl sonra Paris'e gitti. Kısa aralıklarla Türkiye' gelip gitti.
Paris'ten Türkiye'ye gönderdiği yazıları ilgiyle karşılandı. 2.Dünya Savaşı sonrası Türk aydınlarının, özellikle Avrupa'ya gitme özlemi içinde bulunanlar üzerinde etkisi oldu. Türkiye 'ye döndükten sonradan Birinci Yeni adını alacak olan, o zaman Garipçiler diye bilinen şiir akımını eleştirdi. Mavi dergisinde yazı yazmaya başladı ve bu dergiyi çıkaranlar üzerinde etkili oldu. Sisler Bulvarı, Yağmur Kaçağı, Ben Sana Mecburum, Bela Çiçeği ve Yasak Sevişmek adındaki şiir kitapları bu dönemde yayınlandı.
Attilla İlhan, yazılarında Türk toplumcu sanatının ancak yerli bir sentezle yapılabileceğini savundu.

ÖNEMLİ ESERLERİ : 

Roman : Sokaktaki Adam, Zenciler Birbirine Benzemez, Kurtlar Sofrası, Bıçağın Ucu, Sırtlan Payı, Yaraya Tuz Basmak, Fena Halde Leman, Dersaadette Sabah Ezanları, Hoca Hanım Vay, O Karanlıkta Biz. Şiir : Böyle Bir Sevmek, Bütün Şiirleri 1983. Hatıra - Deneme : Abbas Yolcu, Hangi Sol, Hangi Batı, Faşizmin Ayak Sesleri, Batının Deli Gömleği, Hangi Sek?, Hangi Sağ, Gerçekçilik Savaşı, İkinci Yeni Savaşı, Sığım solum Sobe.

Etiketler: Attilla İlhan, Attilla İlhan Kimdir, Attilla İlhan Hayatı, Attilla İlhan Başlıca Eserleri, Attilla İlhan Hakkında Ansiklopedi Bilgi, Attilla İlhan Doğum ve Ölüm Tarihleri, Şair, Yazar

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder