12 Mart 2015 Perşembe

Sevinç Çokum Kimdir ?

İlk ve orta öğrenimini İstanbul'da tamamladı. Daha sonra girdiği İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü'nden mezun oldu 1970. Bir süre öğretmenlik yaptı. 1975'te Anadolu Lisesi'ndeki görevinden ayrılarak kendisini edebi çalşmalara verdi.
Hikayeleri Hisar, Türk Edebiyatı, Töre dergilerinde yayımlanan Çokum'un eserlerinde görülen başlıca özellik, konuların daha ziyade İstanbul'un yıkılmaya yüz tutan eski ahşap evlerinin doldurduğu sokaklardan seçilmiş olmasıdır. Büyük bir duyarlıkla girdiği bu eski İstanbul sokaklarında barınmaya çalışan fakir insanların dünyasından okuru etkileyen şiirli bir ifade ile bahseder. Bilhassa kadınlar üzerinde durur. Yanlızlık ve dayanışma konularını işler. Kahramanlarının ruhi durumlarını derinlemesine incelemeye çalışır. Dış dünyaya yönelen gerçekçi tavsirleri yanında, zaman zaman parlayıp sönen gerçeküstü motifler taşıyan tasvirlerinde de başarılıdır.
Eserleri : Hikaye 

 Eğik Ağaçlar 1972, Bölüşmek 1974, Makina 1976, Derin Yara 1984, Onlarda
Kalan 1987, Rozayla Ana ( Bu eseriyle Yazarlar Birliği Ödülü'nü hikaye dalında kazandı 1993 ). Roman : Zor ( Bu eseriyle Dündar Taşer roman armağanını kazandı 1976 ), Bizim Diyar 1978, Hilal Görününce ( Bu eseriyle Yazarlar Birliği Ödülü'nü roman dalında, Türkiye Milli Kültür Vakfı Edebiyat Armağanı'nı almıştır 1984),  Ağustos Başağı 1989.

Etiketler: Sevinç Çokum, Sevinç Çokum Kimdir, Sevinç Çokum Hayatı, Sevinç Çokum Başlıca Eserleri, Sevinç Çokum Hakkında Ansiklopedi Bilgi, Sevinç Çokum Doğum ve Ölüm Tarihleri,

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder