Doğada bulunan birçok bitki, çeşitli özellikleri sayesinde kendilerini önemli bir konuma sürüklemektedir. Özellikle de sağlığa faydalı olan bitkiler, insanlar için oldukça değerlidir. İnsan sağlığına faydası olan bitkilerden biri de kerevizdir. Kereviz, bitki ailesi olarak maydanozgiller ailesine mensuptur.
Bu bitkinin, yaprakları ve de kökleri yiyecek olarak tüketilmektedir. Bu bitkinin boyu, 2 metreye kadar yükselebilmektedir. Çiçekleri ise, 3 mm çapa sahip, krem ile beyaz arasında bir renktedir. Kereviz bitkisinin çeşitli kısımlarından faydalanılmaktadır. Bu kısımlar bitkinin tohumları, kökü ve otudur. Bu bitkinin köklerinden yemek yapılmaktadır. Yaprakları ise salata yapımında kullanılmaktadır. Kereviz bitkisinin tohumları ise, şifa amacıyla kullanılmaktadır. Tohumları şifa amacıyla kullanmak için, bu tohumlardan eter yağı, çay ve doğal ilaç yapılmaktadır.
Kereviz bitkisi, yetişme süresi olarak iki yıllık bir bitki olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu bağlamda ilk yıl kereviz, uzun saplı ve rozet yapraklara sahiptir. İkinci yılda ise, bitkinin gövdesi şartlara göre 1 metreye kadar ulaşabilmektedir. Bu süre zarfında bitkinin üst kısımları çatallaşmaktadır. Alt bölgede bulunan ve de rozet şekle sahip yapraklar, bitkinin gövdesine yerleşmiş bir şekildedir. Bitkinin çiçekleri genellikle 3 mm çapa sahipken, bazen 6 mm çapa kadar da çıkabilmektedir. Bu çiçekler, şekil olarak kalp şekline benzemektedir. Kereviz bitkisi, ülkemizin hemen hemen her bölgesinde yetiştirilmektedir. Bu bitkinin anavatanına bakıldığında ise karşımıza Doğu Akdeniz ülkeleri gelmektedir. Kerevizin hasat zamanı, Mayıs ayından Ekim ayına kadar geçen süreç içerisinde yapılmaktadır. Ekimde yapılan kereviz hasadının ardından, elde edilen ürün yemek yapımında kullanılmaktadır. Tohumlar ise Ekimden Kasıma kadar toplanmaktadır.
Kereviz yemek ve salata yapımında kullanıldığı gibi, şifa amacıyla da bu bitkiden oldukça sık bir biçimde faydalanılmaktadır. Bu bitki, bünyesinde barındırmakta olduğu mineral tuzlar ve de vitaminler sayesinde şifa alanında oldukça değerli bir bitki haline bürünmektedir.Kerevizin şifa alanında en önemli özelliklerinden birisi, bu bitkinin idrar söktürücü özelliğidir. Kereviz, sağlık biliminde en fazla bu özelliğinden dolayı kullanılmaktadır. Tabi bu bitkinin şifa olarak tek özelliği bu değildir. Kereviz, uyarıcı özelliğe sahip bir bitkidir. Bu özellik de bu bitkiyi, dikkat eksikliği olan kişiler için oldukça önemli yapmaktadır. Kereviz bitkisi, kan akışı için de oldukça önemlidir. Kana bazen yabancı ve de istenmeyen maddeler karışabilmektedir. Kereviz, kanda bulunan ve sağlık için olumsuz durumlar teşkil eden bu yabancı maddeleri, kandan temizleme özelliğine sahiptir. Gaz problemi olan kişiler için de kereviz oldukça önemli bir şifa kaynağıdır. Yine iştah problemi yaşayan kişiler, kereviz bitkisinden şifa amacıyla faydalanmalıdır. Çünkü kerevizin iştah açıcı bir özelliği bulunmaktadır. Yine bu bitki, sindirim sistemi açısından da oldukça değerli bir bitkidir. Bunun nedeni ise, kerevizin sindirimi kolaylaştırmasıdır.
Görüldüğü üzere, kerevizin sağlık alanında birçok olumlu etkisi bulunmaktadır. Kerevizden şifa olarak faydalanabilmek için, 1 su bardağı kaynamış suya, 1-2 tatlı kaşığı ezilmiş kereviz tohumu atılır. Ardından bu suyun 10 ile 15 dakika arasında demlenmesine izin verilir. Bu demlenmenin ardından bu su içilir. Günde 3 kez bu çayı hazırlamak ve içmek, kerevizin insan sağlığına olan katkılarından faydalanabilmek için yeterli düzeydedir. Şu unutulmamalıdır ki, kerevizin şifa etkisi en başta idrar yolları için geçerlidir.
Etiketler: Kereviz nedir , Kereviz nasıl yenir , Kereviz nasıl soyulur , Kereviz nasıl yetiştirilir , Kereviz böreği , Kereviz besin değeri , Kereviz çorbası , Kereviz çorbası nasıl yapılır
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder