12 Mart 2015 Perşembe

Dede Korkut Kimdir ?

Korkut Ata olarak da anılan Dede Korkut, Hz. Peygamber zamanında Sir - i Deya nehri civarında yaşamış, Oğuzların Boyat ya da Kayı boyundan Kara Hoca adlı, bilgili ve keramet sahibi bir zatın oğludur. Oğuzhanlarından İnal Sir Yavkuv Han'a vezirlik, Kayı İnal Han'a danışmanlık etti. Karametleri ve güzel söz söyleme yeteneğiyle Oğuzlar arasında büyük saygınlık kazandı. Çeşitli tarih, oğuzname, destan ve halk rivayetlerinde şair, bilge, ermiş, şeyh, danışman, vezir olarak gösterilen uzun bir ömür yaşadığına inanılan, ünü Orta Asya'danAnadolu'ya kadar yayılan Dede Korkut'un tarihsel bir kişi olduğu ve hayatının zamanla menkıbeleştiği anlaşılıyor.
Bazı rivayetlere göre babası, bazılarına göre bizzat Dede Korkut, Oğuz Hanlarından Bayındır Han tarafından Kazan Han ve Dündar Bey'le birlikte Kabe'ye, Hz. Peygamber'e elçi olarak gönderildi. Orada müslümanlığı kabul etti. Selman - ı Farisi ile birlikte dönerek ömrünün sonuna kadar Oğuzlar'a İslami öğretmenlik için çaba gösterdi. Menkıbelerde Dede Korkut'un, Oğuzların tüm dertleriyle ilgilendiği, her işte ona danışılarak hareket edildiği anlatılır.
Halk edebiyatımızın en güzel örneklerinden biri olan Dede Korkut Hikayeleri destan - hikaye arası bir türde yazılmıştır. Yarı nesir yarı manzum parçalardan oluşan hikayelerin dil ve imla özellikleri bakımından usta bir hikaye anlatıcısı ozan tarafından yazıya geçirildiği sanılmaktadır.

Etiketler:  Dede Korkut, Dede Korkut Kimdir, Dede Korkut Hayatı, Dede Korkut Başlıca Eserleri, Dede Korkut Hakkında Ansiklopedi Bilgi, Dede Korkut Doğum ve Ölüm Tarihleri

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder