15 Mart 2015 Pazar

Verem Nedir ? Nasıl Tedavi Edilir ?

Kanser ve Aids'den sonra en tehlikeli ve öldürücü olan hastalık veremdir. Günümüzde veremden ölenler azalsada yinede veremden dolayı can kaybı yaşanmaktadır. Veremin en önemli nedenleri arasında düzensiz hayat akışı ve dengesiz beslenme gelmektedir


Sinsice gelişen bir hastalık türü olan verem eski çağlarda ve günümüzde milyonlarca insanın yaşamını kaybetmesine neden olmaktadır. TBC mikrobunun sebep olduğu insandan insana bulaşabilen tehlikeli durumlardan biridir. Nefes alırken akciğerlerimize yerleşen bu mikrop akciğerler dışında kan yoluyla tüm vücuda dağılarak ağır seyreden bir hastalık oluşturur. Tüberküloz yani verem halk arasında ince hastalık olarak bilinmektedir.
Verem kişiden kişiye bulaşıcı bir hastalıktır. Canlıları taşıyıcı olarak kullanmamakta direk hastalığın etkisini göstermektedir. Verem mikrobu hasta olan kişiler ile teması olan, ve ya hastalığın yaygın olduğu bölgelere giden kişilerde görülmektedir. Havada damlacık şeklindeki bu mikrop hasta olayan kişi tarafından solunduğunda kesin kanaatle hasta olacağı söylenemez. Mikrobun yoğunluğu ve gücü kişinin bağışıklık sisteme ve direnci ile ilgilidir. Her bulaştığı kişide verem hastalığı görülmemektedir. Verem hastalı olan kişilerin özel eşyaları (havlu, el gereçleri, yatak vb) kullanılmamalı bunlar dezenfekte edilmelidir.
Verem teşhisi koyulması basit bir işlem değildir. Doktorlar bile günümüz teknolojisi ile hastalığın tam varlığını belirlemek için onlarca test yapmakta ve doğru adımlar atmak zorundadır. Dünyada yaklaşık 1 yılda 8-9 milyon insan verem mikrobu sebebi ile hastalanmakta ve bu hastalanan kişilerin 2 milyona yakını ölüm ile sonuçlanmaktadır. Bağışıklık sistemi zayıflayan kişilerin AIDS hastası olan ve ya kanser gibi ciddi durumda olan kişilerin verem hastalığına yakalanma riski çok yüksektir.
Hastalığın fark edilir belirtileri vardır. Bunların başında öksürük gelir. Öksürük kanlıdır, balgamla karışık kan gelir, ciğerler yerinden çıkacak hissi veren keskin öksürüklere dönüşür. Sebepsiz yere kaybedilen kilolar, yorgunluk ve halsizlik durumları, yüksek ateş ve ter basmaları en belirgin özellikleridir. Hasta olmasından şüphelenilen kişi ilk olarak balgam, mide suyu. idrar gibi vücut sıvılarının incelenmesi, doku örneklerinin biyopsisi gibi testlerden geçirilir. Hasta aktif verem mikrobu taşıyorsa bulaşma konusunda tedbirler alınmalıdır.
Tüberkülozun tedavisi günümüzde ilaçlar ile yapılmaktadır. İlaç kullanımında genellikle sıkıntılar ile karşılaşılmaktadır. Verem olan kişi en az 6 ay boyunca ilaç tedavisi görmekte, bazı kişilerin bağışıklık sistemince ilaçların yan etkilerinin artması iyileşme sürecini güçleştirmektedir. Küçük yaştaki çocukların bu hastalığa ön direnç olması bakımından BCG aşısı yapılmaktadır. Bu aşı sadece küçük yaşlarda etkili olup yetişkinler için sonuç vermemektedir.
Etiketler: Verem nedir , Verem nasıl tedavi edilir , Verem belirtileri nelerdir , Veremden korunma yolları ,

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder