21 Mart 2015 Cumartesi

Bira Mayası Nedir ?

Bira mayası vitamin ve besin bakımından çok yararlı bir bitkidir. B ve B12 vitamini Bira mayasında yoğun şekilde bulunmaktadır. İştahıda açan Bira mayası özellikle hamile olan kadınlar için çok yararlıdır


Bira mayası, “Saccharomyces Cerevisiae” ailesinden olup her 10 dakikada bir kendini yenileyebilen tek hücreli mikroskobik bir mantar türüdür. Halk arasında kuru maya olarak adlandırılır ve hamur işlerini kabartmak için kullanılır.
Son zamanlarda yüksek besin değeri ve de içerdiği vitamin ve mineraller sebebiyle gıda takviyesi olarak da bilinirliği artmış, alkolsüz bira mayasının tablet olarak tüketimi artık oldukça fazla yaygınlaşmıştır.
Bira mayasının fermantasyondaki yani mayalanmadaki rolü 19.yüzyılda fark edilemiştir. Bira mayası oksijenli veya oksijensiz ortamlarda üreyebilen, buna göre de kullanım alanı değişebilen bir mantar türüdür.
Oksijenli ortamda hızlı bir şekilde büyüyen maya, şekeri karbondioksit ve suya dönüştürmektedir. Oksijenli ortamdaki kullanımına örnek verecek olursak ekmek yapımı esnasında hamurun mayayla kabartılması gösterilebilir. Maya unda mevcut olan nişastayı bir tür şeker olan glikoza dönüştürür. Sonrasında ise bu glikozu alkol ve karbondioksite ayrıştırır.
Karbondioksit gazı mayalanan hamur içinde baloncuklar şeklinde dağılır. Bu şekilde hamurun kabarmasını sağlar. Pişirme esnasında hamura katılan suyun büyük bir kısmı, karbondioksit ve alkol buharlaşır. İşte ekmeğe gözenekli, kabarık ve yumuşak kıvamını veren işlem budur.
Oksijensiz ortamlarda büyümesi yavaşlayan maya, şekeri karbondioksit ve etanole, yani diğer bir deyişle alkole dönüştürür. Bira mayasının üremesi ortam ısısı, oksijen, şıranın ve ortamın bileşenleri ve PH değeri gibi faktörlerden etkilenir.
Bira yapımında iki tür maya bulunur.Bunlar Ale ve Lager olarak adlandırılır.
Ale türü maya, üstten mayalama tekniği olarak adlandırılır. Üstten mayalama tekniği en çok siyah, beyaz ve Stout türü biraların yapımında kullanılmaktadır. Bu yöntemle üretilen biralarda alkol konsantrasyonu oldukça yüksektir.
Alttan mayalama yöntemi ise Pilsener, Dortmunder ya da Bocks gibi düşük sıcaklıklarda üretilen biralarda tercih edilir.
Bira mayaları çok fazla miktarda B ve B12 vitamini, mineral ve protein içerdiği için kaliteli bir besin kaynağıdır. Gıda olarak bilinen herhangi bir yan etkisi yoktur. İçerdiği krom nedeniyle diyabet ilaçlarının etkisini artırabilir. İlaç kullanan diyabet hastalarının Hipoglisemiden kaçınmak için bira mayasını tüketirken doktor kontrolünde olmaları gerekir.
İştah açıcı ve de enerji seviyesini yükseltici özellikleri de bulunan bira mayası, kötü kolesterolü düşürmeye de yardımcıdır. İçerdiği B9, yani Folik asit, hamilelik ve emzirme dönemindeki anneler için oldukça faydalıdır.
Etiketler: Bira mayası nedir , Bira mayası tableti , Bira mayası faydaları , Bira mayası ne işe yarar , Birar mayası nasıl kullanılır

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder