15 Mart 2015 Pazar

Stres Nedir ? Nasıl Tedavi Edilir ?

Stres günümüzde hemen hemen herkesin başına gelen bir rahatsızlıktır. Çoğu kişilerde Stres bazı hastalıklarada zemin hazırlar. Stresli olan insanlarda Baş ağrısı kaçınılmazdır. Bazılarımızda ise Baş ağrısının boyutu çok şiddetlidir

Stresin bir çok sağlık sorununa yol açtığı bilinmektedir. Stres sırasında beyin vücuda ya savaş ya da kaç emrini yollar. Bu esnada kalp enerji üretebilmek için, daha hızlı atar ve besinleri daha hızlı pompalamaya başlar. Oksijeni arttırmak için, solunum artar ve kan damarları genişlemeye başlar. Göz bebeklerinde büyüme olur. Dalakta daha fazla kan üretilir. Karaciğer kanın ihtiyacı olan glikozu daha fazla üretir. Sindirimin hızı yavaşlar. Beyin ve kaslar enerjiyi kullanmaya başlar. Bunun uzun sürmesi vücuda zarar verecektir.  

Kişi stresli olduğunda daha fazla enerji harcadığından, kendini yorgun, güçsüz ve endişeli hisseder. Sonrasında uyku sorunları çekmeye başlar. Asabi ve heyecanlanan bir yapıya sahip olur. Dikkatini toplayamaz, konsantrasyon kayıpları yaşar. Daha önce kolayca başa çıktığı işleri yaparken zorlanır. İş performansı azalır ve düşer. Kişi kendi işini zorlaştırmaya başlar. İçine kapanır ve madde bağımlılığına yönelebilir. Kendini rahatsız hisseder, panik ataklar yaşayabilir. Ateş basmaları, hızlı kalp atışları görülür. Çarpıntılar, baş ağrıları, nefes darlığı, yutkunma zorluğu, hazımsızlık çekmeye başlar. İştah kaybı sebebiyle kilo kayıpları, mide bulantıları yaşar. Vücut direnci azalır, sıkça soğuk algınlığı yaşar ve cinsel fonksiyonları değişime girer. Ayrıca vücudu su tutmaya başlar, tansiyonu yükselir. Bu kale daha fazla yük bindirir. Vücut kendini korumak için, stres hormonu salgılamaya başlar. Enerji sağlanması için, yağ harcanması kanda kolesterolü ve yağ oranını arttırır. Bu durum kişinin kalp damar hastalıklarına yakalanmasına neden olabilir. Stres halinin uzaması kemiklerde ve kaslarda kayıplara neden olur. Diyabet hastalığı ortaya çıkabilir. Bunun sebebi stres hormonunun kan şekerinin bozması ve pankreasa yük bindirmesidir. Pankreas zarar gördüğünde kandaki şeker düzeyi değişmektedir. 

Stresle başa çıkmanın en yolu, her şeye vakit ayırmayı öğrenmek gerekir. Belli başlı konular olan iş, ders gibi mecburi olanlar dışında eğlence, aktivite, egzersiz gibi konulara da vakit ayrılmalıdır. Bunların yapılması vücudun fizyolojik koşullarını düzene sokar. Kalp vücuda daha fazla oksijen gönderir, kişinin gücü ve zindeliği artar. İnsan stres hormonlarından kurtulur, beden daha rahat kontrol edilir. Beslenmeye dikkat etmek, kafeinli içecekleri azaltmak enerji düzeyini düzenler, stresi azaltır. Bunun için bir uzmana danışmakta fayda vardır. Etrafınızdaki kişilerle girişilen sosyal etkinlikler stresin azaltılmasına katkı sağlar. Farklı şeyler denemek stresten uzaklaşmaya yarayabilir. Kişinin olumsuz düşünceleri ise, yaşanan stresi kötüleştirmekten öteye gitmez. Bu yüzden olumlu düşüncelere sahip olmak oldukça önemlidir. 

Etiketler: Stres nedir , Stres nasıl tedavi edilir , Stres nedenleri , Stres anında neler yapmalıyız , Stres ve baş ağrısı  , Stres ve bunalım

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder