Hormonlarımız tabiki gençlik dönemlerimizde 18 yaşına kadar oldukça yüksek dönemler, hep derler delikanlı diye çünkü hormonlarınızın etkisi altında bulunduğunuz dönemsinizdir. Hani bu bayanlarda olsun, erkeklerde olsun aynı şekilde, bir sürü hata da zaten bu dönemlerde yapılır ama 18 veya 20 yaşından sonra 10 yılda bir hormonlarımız azalmaya başlıyor ve bu hormonlarımızın azalmasına bağlı olarak da bizler yaşlanmaya başlıyoruz. Daha hala cevap verilemeyen bir soru var: hormonlarımız azalıyor da biz mi yaşlanıyoruz yoksa biz yaşlanıyoruz da hormonlarımız mı azalıyor? Bu bir paradigma yani bunu çözdüğümüz zaman olay ortaya çıkmaya başlıyor ama şu bir gerçek ki her dönem içerisinde, her 10 yılda bir bizim hormonlarımız azalıyor. Örneğin büyüme hormonu ya da groft hormonu dediğimiz şey her 10 yılda bir %14 oranında vücutta azalıyor. Örneğin 55 yaşından sonraki insanlara baktığımızda 55 yaşındaki bir erkeğin kadınlık hormonu, 53 yaşındaki bir kadının kadınlık hormonu kadar. Bazı zaman plajlarda veya şurda burda görüyorsunuz; göğüsleri büyük olan erkekler, bunlar tamamen östrojen fazlalığı. Ya alkol, beslenme şekli, fazla kırmızı et tüketimi, vs. şeklinde sonuç olarak göğüsler büyüyorsa prostat da büyüyor yani kendi kendimize birtakım nedenlerimiz ortaya çıkmaya başlıyor. 55-60 yaşına gelip de gayet ince, atletik beden, hareketleri gayet fit erkek bulmak çok az. Çünkü insanlar hareketsizleşmeye başlıyor, hareketsizleşmeye başladıkça da hormonlar düşmeye başlıyor.Bazen bir sürü hasta görüyoruz, mesela bir hastam var. 60 yaşında adam gayet güzel atletik, gayet bakımlı ve prostat testlerine baktığımızda gayet normal hatta normalin bile altında yok denecek şekilde gayet güzel. Bakıyorsunuz adamın yaşam şekli var; egzersizini yapmış, büyüme hormonları gayet güzel, beslenmesine çok dikkat ediyor, vs. Demek ki eğer iyi b,r şekilde konrtol etmek mümkünse veya yaşamınızı iyi planlarsanız hormonlarınız gayet güzel çalışır. Egzersizi elden bırakmamak gerekiyor. Troid hormonlarımız maalesef yine aynı şekilde belli bir yaştan sonra azalmaya başlıyor. Örneğin ben hergün mutlaka yarım tablet troid hormonu alıyorum. Çünkü benim de yaş itibariyle troid hormonum azalmaya başladı. Eğer bunların yerine koymazsak kilo almak, demans hali yani bunama, hormonlar düşmeye başlıyor, testesteron düşmeye başlıyor, östrojen yükselmeye başlıyor.
Belli bir yaştan sonra bütün hormonların azalmasına rağmen tek artan hormon kortizon yani böbrek üstümüzden yukarıya doğru çıkan bir hormon, stres faktörü. Kortizon artmasına bağlı olarak da dalgınlık ve unutkanlık meydana geliyor ama diğer bütün hormonlar aşağı düşüyor. Eğer siz bu aşağı doğru düşen hormonlarınızı tespit edip yerine koymaya başlarsanız, o zaman gençlik haliniz aynen devam ediyor, atletik yapınız devam ediyor yani konsantrasyon güçsüzlüğü olmuyor. Mesela dalgın bir insan düşünün; yüzü beyaz veya sarımsı renkte ki bu genellikle testesteron hormonu düşüktür, dalgındır, konsantre olamaz ve sorarsınız nedir, ne oldu diye, derler bu dalgın, demans geçiriyor, artık bunamaya başladı, vs. şeklinde. Halbuki değil, onun hormonlarının eksikliğini yerine koymaya kalkarsanız inanın 1 hafta 10 gün sonra onun bakışları dahi değişir, yüzü kızarmaya başlar, bakışları daha canlı olur, daha konsantre olmaya başlar ama insanlarımız maalesef bu konuyu çok iyi bilmiyorlar ve maalesef biz hekimler de çok iyi bilmiyoruz. Belli bir yaştan sonra hormonlarımızı kontrol etmek bize pek yabancı geliyor. Çünkü antiaging konusu dünyada çok yaygınlaşmış değil.
Etiketler: Hormon bozukluğu nedir , Hormon bozukluğu neden olur , Hormon bozukluğu tedavisi , Hormon bozukluğu aşırı terleme
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder