16 Mart 2015 Pazartesi

Hepatit C Nedir ? Nasıl Tedavi Edilir ?

Hepatit c karaciğer hastalığıdır. Ayrıca Hepatit c olan hamile kadından karnındaki bebeğinede bulaşabilmektedir. Uzmanlar hepatit C olan kişilerin alkolden uzak durmaları konusunda uyarılarda bulunuyorlar 

NEDİR BU HEPATİT C 

Hepatit C hastalığın geç evrelerine kadar sessiz kalan bir hastalıktır. Bu nedenle hastalığı başlangıç döneminde yakalamak çok zordur. Çünkü genellikle belirtisizdir veya yorgunluk, halsizlik, hazımsızlık gibi birçok hastalıkta görülebilecek önemsiz belirtiler gösterir.

HEPATİT C NASIL BULAŞIYOR

Hepatit C insandan insana kan yoluyla bulaşmaktadır. Kan ve kan ürünü verilenler, uyuşturucu kullananlarda daha sık görülmektedir. Ülkemizde uyuşturucu kullanımı yaygın olmadığından, kan bankaları bağış olarak aldıkları kanlarda hepatit C araştırması yaptıklarından ve tek kullanımlık iğne ve tıbbi malzeme kullanıldığından bulaşma azalmıştır. Hastalığın cinsel temasla bulaşıp bulaşmadığı tartışmalı bir konudur. Çok eşliliğin Hepatit C riskini artırdığı kabul edilmektedir. Ev içinde, işte ve diğer sosyal temaslarda (tokalaşma, öpüşme gibi) Hepatit C bulaşmaz. Türkiye'de hastalığın görülme sıklığı % 0,3'tür. Yani 1000 kişiden 3 kişide görülmektedir.

HEPATİT C NASIL TEDAVİ EDİLİR

Hepatit C erken yakalandığında tedavi şansı yüksektir. Bu hastalar çoğunlukla başka nedenlerle incelendiklerinde veya kan bağışında bulundukları sırada saptanırlar ve hastalığın hangi evresinde oldukları bilinemez. Hastalığın gidişini izlemek için bir takım testler, gerekirse karaciğer biyopsileri yapılarak değerlendirilir. Alınacak önlemler ve yapılacak tedaviler bu bulgulara göre planlanır.

Etiketler: Hepatit c nedir , Hepatit c nasıl tedavi edilir , Hepatit c kimlerde görülür , Hepatit c belirtileri , Hepatit c korunma yolları 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder