11 Mart 2015 Çarşamba

Ihlamur Nedir ? Faydaları Nelerdir ?

Avrupada yıllardır çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılan Ihlamur , Ilıman iklimli yerlerde yetişir. Boyu 20 - 30 metre olan Ihlamur birçok derde devadır

Orta Avrupa'da eskiden birçok köyde ıhlamur vardı. Merkezde buIunur buluşma noktası olarak kullanılırdı. Ayrıca burada haber alış verişinde bulunulur, gelinler kendilerini gösterirlerdi. Mayıs başında dans festivalleri bu ağacın aItında düzenlenirdi. Bunlarla beraber köy mahkemeleri genelde yine burada kurulurdu. Bu yüzden ıhlamur, mahkeme ağacı ya da mahkeme ıhlamuru olarak da bilinir. Germen ve Slav halklarında ıhlamur kutsal bir ağaçtır.

Boyları 20-30 m'ye kadar ulaşabilir. Büyüklüğü 5-10 cm arasında değişen yaprakları genellikle yürek şeklinde ve çarpık, kenarları dişli ve uzun saplıdır. Sarkık çiçek demetleri sarımsı bir renge ve karakteristik bir kokuya sahiptir. Çok geç açan bu çiçekler (Haziran-Temmuz) kurutularak çay gibi içilir.

Avrupa’da, halk arasında yüzyıllardır çeşitli rahatsızlıkların tedavisinde kullanılan ıhlamur, Tilia olarak bilinen ıhlamur ağacından (lime tree) elde edilir. En sık rastlanan ıhlamur ağacı türleri, Tilia cordata ve Tilia platyphyllos’dur. İki ağacın birbirinden farkı, yapraklarının büyüklüğüdür. Ihlamur çayı geleneksel olarak sinirleri yatıştırmak ve kaygı giderici olarak kullanılmaktadır.

Ihlamur ağacı oldukça hızlı büyür ve 15-25 metre uzunluğa erişebilir. Sağlığa faydalı ve çeşitli rahatsızlıkların tedavisinde kullanılan bölümü ise sarı-beyaz renklerde açan çiçekler ve yapraklarıdır. Çiçekler, bahar aylarında açar ve bu mevsimde toplandıktan sonra kurutulur. Kalp şeklindeki bu çiçekler 5-10 santim uzunluğa kadar büyür. Ihlamur ağacı kabuğu gri, yumuşak ve liflidir.

Ilıman iklimlere özgü ıhlamur ağacı kışın yapraklarını döker. Ağacın ürüne bağlı olarak güçlü ve yumuşak kokulu çiçekler açabilir. Çiçeklerinde bulunan yağ sayesinde aromatik bir tadı vardır. Kurutulmuş çiçekleri ise hafif tatlı ve yapışkandır.

IHLAMURUN FAYDALARI NELERDİR ?

Terlemeyi teşvik eder 

Ateş düşürür 

Öksürüğe iyi gelir 

Gribe ve nezleye iyi gelir

Karaciğer rahatsızlıkları tedavisinde kullanılır 

Kaygıyı azaltır 

Sinir sistemindeki gerginlikleri azaltır. 

Rahatlatıcı, yatıştırıcı ve Uyku vericidir.

Stresi azaltır ve rahatlama sağlar 

Göğsü yumuşatıcıdır.

Bedeni güçlendirici toniktir.

İshal tedavisinde kullanılır 

Kan basıncını düşürür 

Kadınlarda aybaşı öncesi gerginlikleri giderir, aybaşı sancılarını azaltır.

Damar sertliğine karşı kullanılır 

Sindirim sisteminin daha iyi çalışmasını sağlar 

Migren ağrılarını hafifletir 

Kas spazmlarını giderir 

Safra kesesi rahatsızlıklarına karşı kullanılır 

Boğaz ağrısını alır Hazımsızlığa iyi gelir 

Çarpıntıyı giderir 

Toksinlerin atılmasına yardımcı olur 

Etiketler: Ihlamur nedir , Ihlamur çayı , Ihlamurun faydaları , Ihlamurun zararları

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder