20 Mart 2015 Cuma

Beyin Tümörü Ameliyatı

Beyin tümörü çok tehlikeli bir hastalıkdır ve beyin tümörü görülen çok kişi hayatını kaybetmektedir. Beyindeki tümörler ikiye ayrılmaktadır. İyi huylu tümörler ve kötü huylu tümörler


Bazı tümörler çok yavaş geliştikleri için “iyi huylu” olarak nitelendirilirler. Oldukça sert kıvamdadırlar ve beyin dokusundan keskin sınırlarla ayrılırlar. Ameliyatta tümör dokusunun tümü veya tümüne yakın kısmı çıkarılabilir. 
Ancak;tümör iyi huylu olmasına rağmen yerleştiği yer bakımından büyük risk taşıyabilir ve kötü huylu tümör gibi hayati tehlike arz eder. Bu tür tümörler beynin çok hassas bölgelerine komşudurlar.Bu bölgeye yapılacak ameliyatlar beynin hassasiyeti nedeniyle ölüm veya ameliyat sonrası felç kalma riski taşır. İşte bu nedenle,tümörün kendisi “iyi huylu” olsa bile yerleşme bölgesinin riski açısından tehlikelidirler.
Not: Beynin bazı bölgelerine ameliyat esnasında rahatlıkla dokunabilir veya kesip bir parçasını çıkarabilirsiniz. Mesela; beynin frontal denilen ön bölgesinde olduğu gibi.  Ancak; bazı bölgeleri değil kesmek, bir iğne ucu kadar dokunmak bile ölümle sonuçlanabilir. Bu yüzden tümörün yerleştiği bölge ameliyatın sonuçları bakımından çok önemlidir.

BEYİN TÜMÖRÜ TEDAVİSİ


Tümörler ameliyatla bulundukları yerden çıkarılırlar.Ancak beynin bazı bölgelerine ulaşmak zor olduğundan tümörün hepsi çıkarılamayabilir. Bu takdir de kemoterapi ve radyo terapi yapılarak hastanın ömrü mümkün olduğunca uzatılmaya çalışılır.
 Bazı tümörler gama-knife denen bir aletle kafatası açılmadan da tedavi edilebilirler. Buna bıçaksız ameliyat da diyebiliriz. Tümör veya damarsal anormallikler kafatası açılmadan gama knife (Gama ışın bıçağı) ile dışarıdan yakılabilir. Bu oldukça yeni bir buluş olup,ülkemizde bazı büyük merkezlerde uygulanmaktadır. Her vakaya ,her tümöre uygulanmaz.
Tümör ameliyatları kafatasında bir pencere açılarak yapılır.Kafa kemikleri kıl testereler yardımıyla kesilir ve açılan kemik penceresinden içeri girilerek tümör çıkarılır.Ameliyat sonrasında kemik pencere kafatasına açılan küçük delikler vasıtasıyla tellerle tutturulur.
Bazı tümörlerde ise burundan girilerek ameliyat edilirler. Bu tümörler hipofiz bezinin tümörleridir. Oldukça kolay ameliyatlardır. Ameliyat sonrası hastanede kalma süreleri ve iyileşme süreleri daha kolaydır.

Etiketler: Beyin tümörü ameliyatı nedir , Beyin tümörü ameliyatı izle , Beyin tümörü ameliyatı riskleri , Beyin tümörü ameliyatı nasıl yapılır , Beyin tümörü ameliyatı ne kadar sürer

2 yorum:

  1. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  2. Siteniz aslında huşu uyandırıyor. Birçok yepyeni nokta keşfettim. Kurma ile ilişkili doğru yol ilginç olabilir. Gerçekten harika bir konu seçtiniz. Buna değer verdik.
    en iyi beyin cerrahi

    YanıtlaSil