2 Mart 2015 Pazartesi

Ayşen Gruda Kimdir ?

Yeşilçam'ın efsane ismi olan Ayşen gruda birçok filmde oynadı. 30 Kasım 1945'de İstanbulda dünyaya gelen ayşen gruda bazı ödüllerinde sahibi oldu 


Osmanlı zamanında karargâh olarak kullanılan bir köşkte dünyaya geldi Ayşen Gruda. Ailesi varlıklı olmadığı için telden arabalar yaptı kendine, evinin karşısındaki boş arazide oyunlar oynadı. Halit Ziya Uşaklıgil'in çalışma odasında arkadaşlarını kovaladı, radyodan dinlediği oyunlarla hayal gücünü geliştirdi. Bütün çocukluğu Yeşilköy'de geçti Gruda'nın. İlk filmini burada izledi, ilk oyununa burada gitti.
Popüler bir öğrenciydi ama müsamerelere katılmak istemedi hiçbir zaman. İlkokul arkadaşları alkışları toplarken o kostümlerini tasarlamayı, kenarda oturup sakince izlemeyi tercih etti.
Tiyatroyu, ilk defa ablası sayesinde gören Gruda'nın asıl merakı sahne arkasıydı. İnsanlar, İsmail Dümbüllü'ye neden çok gülüyordu, renk cümbüşü nasıl oluşuyordu? Ayten ablası, Avni Dilligil kadrosuyla Ses Tiyatrosu'nda oyunlar oynarken az girip çıkmadı kulise bu yüzden. Aile, kızlarının meslek tercihlerine karışmıyordu ama tiyatro dışında doğru dürüst bir iş bulmalarını istiyordu. Avukat olma hayalleriyle yanıp tutuşurken Ayşen'in arkadaşları Yeşilköy Halkevi'nin tiyatro koluna yazıldı. O da gruptan kopmamak için arkalarından gitti. Tiyatronun A-B-C'sini öğrenmeye çalışırken babasını kaybetti. Aile geçim sıkıntısı yaşamaya başladı, ailesine yardım etmek için iş baktı sağa sola. Ablasının desteğiyle Ayşen Gruda tiyatro sahnesine ilk adımını attı, Türk sinemasının en iyi karakter oyuncularından biri oldu.
Etiketler: Ayşen gruda kimdir , Ayşen gruda hayatı , Ayşen gruda nereli , Ayşen gruda eşi , Ayşen gruda filmleri , Ayşen gruda aldığı ödüller 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder