8 Mart 2015 Pazar

Bamya Nedir ?

Çoğumuz Bamya'yı sevmiyoruz. Ama bamyanın birçok faydası bulunmaktadır. Bamya stresi ve depresyonu yok ederken , mide ve bağırsakların düzgün çalışması gibi birçok faydası vardır

Bamya deyince birçok kişin ” sonra tadarım ya ” diyeceği bu sebzenin yararlarını duyduktan sonra belki bamya ya biraz olsa da kanınız eminim ısınacaktır. Son günlerde de uzman doktorların önerdiği kesinlikle sofralarda yer verilmesini istedi bamya neden bu kadar önemli bu yazıda öğreneceksiniz. Öncelikle bamyanın ne olduğunu sizlere açıklayalım ki bamyayı hiç görmemiş veya ne olduğunu bilmeyen dostlarımız için aydınlatıcı bir yazı olsun. Bamya;  Ebegümecigiller familyasında olduğunu bilinen bamya kutuplar hariç tüm ılıman iklimlerde yetişen bir bitki türüdür. Bamya yaş ve kuru şekilde tüketilmektedir. Tazeyken toplanmalı ve tüketilmelidir, çünkü olgunlaştıkça kartlaşır. Türkiye’de ve genel olarak Akdeniz ülkelerinde sebze yemeği olarak ya da etli tüketilen bamya, Türkiye’de çok tercih edilmese de kızartılarak da tüketilmektedir.


Bamyanın faydaları nelerdir ?

-Mide ve bağırsakların düzenli çalışmasını sağlayarak sindirim sistemine yardımcı olur. -Lif oranı yüksek bir besin olan bamya, idrar söktürücüdür ve kabızlığı gidermekte faydalıdır. -Mineraller açısından da zengin bir sebze olan bamya, halsizliğe iyi gelir. -Çiçekleri ezilip kaynatılarak suyu içilirse göğsü rahatlatır ve yumuşatır. -Retinayı korur ve kataraktını önlemede büyük destek olur. -Kilo vermek isteyenler bamyayı tercih edebilir. Bamya, içeriğindeki yüksek lif oranı sayesinde tokluk hissi yaratır. -Stres ve depresyonu azaltırken, sinir sistemini korumaya da yardımcı olur. -K vitamini güçlü kemikler inşa etmek ve kemik yapısını korumak için gereklidir. Kan pıhtılaşma proteinlerinin üretimi için önemli bir etkendir. -C vitamini, güçlü bir bağışıklık sistemi oluşturmak için önemlidir. Enfeksiyonları tutar, serbest radikallere karşı vücudu korur ve birçok hastalığın riskini azaltır. -A vitamini, beta karoten, ksantin ve lutein gibi flavonoid antioksidanlar açısından son derece zengindir. Onlar retinayı korur ve göz kataraktını önlemede büyük destek olurlar.

Etiketler: Bamya nedir , Bamya faydaları , Bamya nerelerde yetişir , Bamya yemeği

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder