6 Mart 2015 Cuma

Besin Zehirlenmesi Nedir ?

Besin zehirlenmesi diğer adıyla gıda zehirlenmesi , Günümüzde giderek hızlı şekilde artmaktadır. Daha çok kırmızı et ve tavukdan meydana gelen gıda zehirlenmesinde uzmanlar uyarıyor : Bazı besin zehirlenmeleri ölümle sonuçlanmaktadır

Gıda zehirlenmesi kirlenmiş yiyecek ya da su ile insanları etkileyen; mikroplar, bakteriler, parazitler, virüsler veya toksinler ile hastalık yapan bir hastalık ismidir.

Dünya çapında araştırmalar yapan "Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi", her yıl dünyada 76 milyon kişinin gıda zehirlenmesi yaşadğını, bunların 350 bininin apır şekilde hastalandığınıve yaklaşık 5000 hastanın da öldüğünü açıklamıştır.

Bununla birlikte, gıda zehirlenmesinin en sık farkedilen şekli ishal olarak dışa vurmaktadır. Dünyada, özellikle gekişmekte olan ülkelerde her sene milyonlarca insan bu rahatsızlıkları çekmektedir.

Kimler tehlike altında ?

Gıda zehirlenmesi, tek tek veya grup halinde aynı kusurlu gıdayı tüketmiş herkesi etkileyebilir. Toplu yemek yenen yerlerde, özellikle büyük toplumsal işlevleri olan yerlerde, restoranlar, okul, kafeterya vb yaygın olarak görülmektedir.

Gıda ( Besin ) zehirlenmesini nasıl anlarız ?

Gıda zehirlenmesi yaygın olarak ağrı karın krampları, ishal, bulantı, kusma, halsizlik, ateş, üşüme ve titreme, baş ağrısı vb. ile kendisini gösteriyor.

2-6 Saat içerisinde kusurlu gıda ya da mikroplu su içme ile belirtileri görmeye başlarsınız. Sürenin uzunluğu gıdanın türüne, yeme miktarına ve vücut direncinize bağlıdır.

Gıda ( Besin ) zehirlenmesinin tedavisi nasıl yapılır ?

Gıda zehirlenmesi yaşayan hastalara bol bol ve sık sık sulu yiyecekler vermek/içirmek gerekir. Çoğu durumda hastalık kendiliğinden giderilir. Bazı hastalar ise ancak antibiyotik tedavisi ile hastalığı geçirebilmektedirler.

Gıda zehirlenmesi önlemek için yemeklerden önce eller yıkanmallı, tırnak temizliğine önem gösterilmeli, besinler yıkanmadan yenmemelidir. Taze ürünler tüketmeye özen göstermeniz gerekmektedir. Ayrıca içtiğiniz suları da filtrelemeniz daha iyi olacaktır.

Etiketler: Besin zehirlenmesi nedir , Besin zehirlenmesi belirtileri , Besin zehirlenmesi tedavi yöntemleri

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder