8 Mart 2015 Pazar

Çıban Nedir ?

Çıban genelde cerrahi müdahale ile tedavi edilsede bazı kişilerde kendiliğinden patlıyor. Vücutda yorgunluk ve ateş çıban'ın başlıca belirtileridir

Çıban nasıl oluşur

Bir kılın çıkış borucuğundan içeri giren mikrop yakınındaki yağ bezesini ulaşır. Burada kişinin, direnci düşükse üretmeye başlar. Zamanla yangı bölgesinde bulunan damarlarda bol miktarda akyuvar toplanır. Akyuvarların Stafilokoklarla savaşımları genellikle her ikisinin de ölümüyle sonuçlanır. Ve bölgede bu iki organizmanın artıklarını toplamaya başlar.


Çıban'ın belirtileri nelerdir ?
Hafif bir kızartı, şişme, yerel ateş, yangı (iltihap) görüntüsü oluşur. Vücudun yorgunluk, açlık, hastalık gibi sebeplerle yaşayan ve aşırı derecede kilo kaybı çıbanlara ortam hazırlar.
Çıban tedavisi nasıl yapılır ?
Çıban kendiliğinden patlar ya da cerrahi bir müdahaleyle boşaltılır. Cerrahi müdahale uygulanana kadar çıbanın üstü temiz gazlı bezle kapatılmalı ve daha fazla mikrop almaması sağlanmalı. Antiseptik Solüsyonlarla (eriyiklerle) temizlenir. Gerekirse boşalma yerinin sağlam dokularla örülmesi önlenerek irinin yeniden birikmesinin önüne geçilir. Olay başlangıçtaki yangı aşamasında fark edilirse Antiyobatik tedavisiyle çıban oluşumu önlenir. Tedavi genelde cerrahi müdahale gerektirir. Şeker hastalığı çeken insanlarda çıkan çıbanlar, büyük ve çok iltihaplı olurlar, kolay kolay kapanmazlar.
Etiketler: Çıban nedir , Çıban kimlerde görülür , Çıban tedavi yöntremleri , Çıban belirtileri

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder